Utrzymanie przydomowego ogródka w optymalnych warunkach może być bardzo pracochłonnym zajęciem i wymaga ciągłej czujności, aby zapewnić idealne warunki. Jedną z technik ułatwiających to zadanie jest mulczowanie, zwane również mulczowaniem. Jest to technika szeroko stosowana w ekologicznych ogrodach warzywnych, która oprócz innych korzyści zapewnia ochronę upraw i gleby. W tym artykule wyjaśnimy, jak ściółkować rośliny bardzo prostym sposobem, a także wyjaśnimy korzyści i zalety tej metody.
Czym jest mulczowanie i jakie są jego zalety?
Mulczowanie to technika stosowana w rolnictwie ekologicznym, w której fizyczna bariera zapewnia ochronę gleby i zapobiega wzrostowi chwastów. Bariera ta polega na umieszczeniu na powierzchni gleby warstwy różnych materiałów, zarówno organicznych jak i nieorganicznych, które uniemożliwiają przepuszczanie światła oraz stanowią ochronę przed silnymi zmianami temperatury i erozją.
Korzyści płynące z mulczowania są różnorodne, wśród nich można wymienić:
- Hamuje wzrost chwastów w ogrodzie.
- Zapewnia ochronę podłoża i żyjących w nim mikroorganizmów przed nagłymi zmianami temperatury, wiatrami czy obfitymi opadami.
- Pomaga utrzymać ciepło korzeni w zimie i chłód w lecie.
- Pomaga ograniczyć utratę wody przez parowanie i zacienia glebę, co pomaga utrzymać wilgotność w podłożu. Mulczowanie pomaga więc oszczędzać wodę w uprawach.
- Ściółkowanie materiałem organicznym wspomaga żyzność gleby, ponieważ jego elementy są rozkładane i włączane do gleby w postaci próchnicy.
- Przyczynia się do zwiększenia bioróżnorodności i aktywności biologicznej w glebie.
Rodzaje mulczowania: organiczne i nieorganiczne
Istnieją dwa podstawowe rodzaje ściółkowania i są to: organiczne i nieorganiczne:
Ściółki organiczne
W tym rodzaju ściółkowania wykorzystuje się wyłącznie materiały organiczne, takie jak torf, ściółka z liści, rozłożony obornik, słoma, kompost, trociny, kora, wióry drzewne czy suche ścinki trawy. Zaletą tego typu ściółek jest to, że zapewniają one również poprawę żyzności gleby.
Na przykład mulcz z kory sosnowej nie tylko chroni gleby, ale także ją zakwasza. Można również zastosować ściółkę z rozdrobnionych wolnych od chorób gałęzi. Innym sposobem mulczowania jest nałożenie cienkiej warstwy suchych ścinków trawy lub wykorzystanie opadłych liści drzew liściastych.
Innym rodzajem organicznego ściółkowania, które wygląda dobrze, są wióry drzewne i kora, ale co najmniej dwuletnie, ponieważ młoda kora ma tendencję do wchłaniania azotu z gleby w miarę rozkład – w tym wypadku wskazane jest użycie nawozu azotowego. Ściółkowanie organiczne jest zawsze najbardziej wskazane, ponieważ materiały te rozkładają się i dostarczają dodatkowych składników odżywczych do gleby.
Ściółkowanie nieorganiczne
W tym rodzaju ściółkowania wykorzystuje się materiały nieorganiczne, takie jak żwir, tłuczeń, marmur, pokruszona ceramika, keramzyt, skała wulkaniczna lub ogólnie kamienie. Tego typu materiały nie zapewniają jednak wartości odżywczych, jakie posiadają materiały organiczne. Na terenach pochyłych i wokół cieków wodnych nadaje się ściółka lub podsypka z kamieni.
Jak ściółkować rośliny krok po kroku
Wskazane jest ściółkowanie zanim drzewko lub roślina zacznie kiełkować. W ten sposób nowa roślina lepiej wykorzysta dopływ składników odżywczych lub poprawę jakości gleby, która zostanie wytworzona. Ideałem jest wykonanie mulczowania pod koniec zimy, tuż przed rozpoczęciem upraw. Jak wykonać mulczowanie? Należy usunąć chwasty i ugnieść glebę motyką, pozostawiając ją luźną, aby ściółka mogła lepiej wniknąć. Następnie należy dodać materiał postaci mulczu o grubości od 10 cm.